Ta’wil

Ta’wil (Sufi term) is het verlangen (en de actie die eruit vloeit) om op zoek te gaan naar de verborgen betekenis van een woord, een tekst maar bij uitbreiding ook van een symbool en zelfs van een gebeurtenis … zelfs van alles wat wij realiteit noemen.

Eigenlijk is het het actief betrekken van de ziel bij alles wat is en daardoor de ziel ontdekken door een sympathische aantrekking tussen jezelf en je ziel in een beweging (en verlangen) naar elkaar toe …

🙂 … en ja, ik word daar heel blij van 🙂 … het opent mijn hart want dat is precies het verlangen wat ik altijd al in mezelf heb voelen leven 🙂 !!

Voor Henry Corbin (1903 – 1978 – Franse filosoof en mysticus en kenner van de Arabische mystiek) is ta’wil:
“the mainspring of every spirituality, in the measure to which it furnishes the means of going beyond all conformisms, all servitudes to the letter, all opinions ready-made …. It is a procedure that engages the entire soul because it brings into play the soul’s most secret sources of energy.” ~ Henry Corbin, Avicenna and the Visionary Recital, p. 28.

En ook voor mij is dit de enige juiste bron van spiritualiteit. Die ontspringt bij de mens in de ziel waardoor het verlangen in het menselijk bewustzijn die sympathische aantrekkingskracht activeert waardoor persoon en ziel naar elkaar toe kunnen bewegen.

“Call the world if you please, ‘the vale of Soul-making.’
Then you will find out the use of the world …” ~ John Keats

Afbeelding: cover afbeelding van een van Corbins boeken: L’archange empourpré.

17880412_10208728504226319_8962387045186705228_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: