Herinnering ~ Roger J. Woolger

Ik heb dit prachtige boek van Roger Woolger, op aanraden van mijn leertherapeute, zo ergens in 2012 al een keer gelezen – verslonden eigenlijk. Dit boek had diepe indruk op me gemaakt en is me altijd bijgebleven. Ik moet er ook heel regelmatig aan terugdenken. Ik voelde al een tijdje heel sterk de drang om het nog eens te lezen. Woolgers benadering is tegelijkertijd no nonsense, intuitief en gestoeld op ervaring.
Hij schrijft: “Ook al vinden we zelf allemaal dat we heel verdraagzaam zijn tegenover andere standpunten, we vervallen maar al te gemakkelijk in een arrogante houding waarbij we alleen genoegen nemen met DE waarheid of de WARE betekenis van een verschijnsel, alsof er een ultiem gezichtspunt is van waaruit de menselijke psyche kan worden begrepen.” En hij citeert Jung: “Rationalisme en bijgeloof vullen elkaar aan. Het is een psychologische regel dat de schaduw donkerder wordt naarmate het licht helderder wordt. met andere woorden, hoe rationalistischer we worden, hoe meer de geesteswereld van het onbewuste tot leven komt.” ~ uit Roger Woolger, Herinnering, p. 52-53.
En terwijl ik dit lees valt het mij op dat dit op zoveel meer van toepassing is dan alleen op het thema van dit boek … het is ook vandaag de dag, in wat er allemaal gaande is, zeer van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: