Dromen

Net zoals zoveel in het leven zijn dromen een groot mysterie … waarvan het wonderbaarlijke in de eerste plaats vooral beleefd mag worden … de beleving van het mysterie op zich opent ons wezen zooooveel meer dan welke verklaring dan ook … en ook tot dat besef komen is een wonderbaarlijk proces op zich 🙂

Robert Bosnak zegt het zo:
Een intens niet weten is moeilijk te verdragen. Bij het wakker worden proberen we greep op onze dromen te krijgen. We temmen ze met interpretaties. We proberen ze relatief onschadelijk te maken en er huisdieren in te zien in plaats van onvoorspelbare, wilde schepsels die het eigenlijk zijn. We vertellen onze dromen dat ze van ons zijn, dat wij de makers ervan zijn. We vertellen ze dat ze het toevallige product van flitsende hersencellen zijn, of misschien door goden en godinnen zijn voortgebracht. We proberen ze ervan te overtuigen dat het metaforen zijn, ondertitels van ons bestaan, dat het onze ondraaglijke jeugdervaringen in een andere vorm zijn. We verbinden ze in weefsels van redelijkheid totdat het aan een raamwerk van zelfkennis vastgepinde vlinders zijn.
En toch is elke droom een geniale scheppingsdaad.

~ uit, Robert Bosnak, Sporen in de wildernis van dromen, p16-17.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: