… een van A tot Z’tje …

Ik neem jullie mee in het alfabet van wie ik ben, van wat mij boeit en inspireert en van wat ik belangrijk vind in zowel mijn leven als mijn werk als counselor. En we beginnen met …

De letter A:
ANKH: Allereerst het leven zelf !! Ankh is het oud-Egyptisch symbool voor leven. Vooral de innerlijke beleving van het leven in al haar aspecten, intensiteit en complexiteit boeit mij enorm. Het allereerste gouden sieraad wat ik ooit voor mezelf kocht was een gouden Ankh hangertje. Op de foto van mezelf zie je het hangertje aan mijn linker oorring hangen. Links want dat is de kant van het hart, dat dan weer symbool staat voor het voelen. De Ankh aan mijn halsketting heb ik in 1989 in Egypte gekocht.

ADEM: In mijn leven en in mijn werk staat de ziel centraal. In mijn werk probeer ik vooral om het stukje “psyche” in de woorden ‘psychologie’ en ‘psychotherapie’ opnieuw haar juiste en oorspronkelijke betekenis terug te geven. ‘Psyche’ staat voor ‘ziel’ in het Grieks. Letterlijk betekent het ‘Adem’. En zonder Adem is er geen leven. De levensAdem is vitaal. Wanneer we door onze emoties overweldigd worden en onszelf kwijt geraken volstaat het vaak om ons te focussen om onze Ademhaling. Dat is nog steeds één van de meest directe manieren om opnieuw onszelf terug te vinden en contact te maken met onze diepe innerlijke kern.
Bij al mijn workshops en opleidingen start ik met een stiltemoment waar de focus gelegd wordt op de Ademhaling en het diep contact maken met onszelf. Je Ademhaling volgen is om die reden ook vaak de basis van meditatie.

AANDACHT: in de woorden van Marinus Van Den Berg

Aandacht is eerbiedig
Ze dringt niet op
Ze kan wachten
Ze laat vertrouwen groeien

Aandacht is ontvankelijk
Ze stelt zich open
Ze leeft zich in
Ze kan ontvangen

Aandacht is tijd
Ze neemt de tijd
Ze jaagt niet op
Ze overhaast zich niet

Aandacht is attent
Ze zoekt het kleine
Ze vergeet niet
Ze doet wat ze zegt

Aandacht is trouw
Ze blijft komen
Ze houdt de lange duur vol
Ze komt ook in moeilijke tijden

Aandacht is aanwezigheid
Ze kent de waarde van er zijn
Ze weet stil te zijn
Ze is eenvoudig

Gelukkig de mens die aandacht
schenkt en die aandacht ontvangt

© Marinus van den Berg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: