Over Jung en Co …

Carl Gustav Jung, evenals James Hillman, Henry Corbin, Tom Cheetham … ze zijn belangrijke referenties voor mij. In mijn werk met cliënten en studenten verwijs ik regelmatig naar hen. Doch zijn ze voor mij eerder bronnen van herkenning dan bronnen van inspiratie. In hun werken herken ik mezelf, mijn eigen beleving, mijn eigen ervaring en inzichten die ik eruit mocht verwerven. Die inzichten hoeven niet voor iedereen dezelfde te zijn, want ook daar waarschuwt Jung heel streng voor zoals je hieronder kan lezen. Waarom verwijs ik dan naar hen? Ik verwijs naar hen ter illustratie van hoe de innerlijke processen hun werk doen, hoe de beleving daarvan herkend kan worden in de beleving van anderen, ook al is die dan nog zo verschillend in de vorm. En de inzichten die eruit voortkomen, die zijn geheel persoonlijk en voor elkeen uniek, ook al is daar ook herkenning mogelijk. De beleving van innerlijke processen kan zo verscheurend eenzaam zijn dat het lezen van gelijkaardige innerlijke processen bij anderen écht steun kan bieden. Ik weet in ieder geval dat ik heel veel steun heb gevonden bij Jung en zijn consoorten. Doch, Jungs waarschuwing is hier zeker op zijn plaats !!! We hebben allemaal ons eigen pad te gaan …

“Geloof me, het is geen lering en geen instructie die ik jullie geef.
Op welke gronden zou ik overwegen jullie te onderwijzen?
Ik breng je nieuws over de weg van deze mens, over zijn weg, maar niet over jullie eigen weg. Mijn pad is niet jullie pad, daarom kan ik jullie niet onderwijzen.
Het pad is in ons, maar niet in Goden, noch in leringen, noch in wetten.
In ons is de weg, de waarheid, en het leven.
Wee degenen, die bij de gratie van voorbeelden leven! Het leven is niet met hen. Als jullie volgens een voorbeeld leven, dan leven jullie dus het leven van dat voorbeeld, maar wie zou jullie eigen leven (leven) als jullie zelf dat niet doen?
Dus leef jullie eigen leven.
De wegwijzers zijn neergehaald, onbetreden paden liggen voor ons.
Wees niet hebberig om het fruit van vreemde velden op te schrokken.
Weten jullie niet dat jullie zelf de vruchtbare akker zijn die alles voortbrengt wat jullie tot nut kan zijn?
Maar wie weet dit vandaag de dag nog?
Wie kent de weg naar de eeuwige vruchtvolle velden van de ziel?
Jullie zoeken de weg via uiterlijke schijn, jullie bestuderen boeken en luisteren naar allerlei soorten meningen. Waar is dat allemaal goed voor?
Er is maar één weg en dat is jullie weg.
Jullie zoeken het pad? Ik waarschuw jullie voor mijn eigen pad.
Die weg kan een dwaalweg voor jullie zijn.
Moge ieder zijn eigen weg gaan.
Ik wil ten opzichte van jullie geen verlosser zijn, geen wetgever, geen leraar. Jullie zijn geen kleine kinderen meer.
Het aanreiken van wetten, het verlangen om alles te verbeteren, het gemakkelijker maken van dingen: het is allemaal verkeerd en uit den boze.
Moge ieder zijn eigen weg zoeken.” ~ Carl Gustav Jung, Liber Novus, Het Rode Boek, p. 122-123

Caminante, no hay camino, se hace camino al andar. (Wandelaar, er is geen pad, het pad ontstaat al wandelend) ~Antonio Machado.

Carl Gustav Jung (1875-1961)
James Hillman (1926-2011), wordt samen met Henry Corbin gezien als de grondlegger van de archetypische psychologie.
Henry Corbin (1903-1978), Franse filosoof en orientalist, in gesprek met Carl Gustav Jung bij de Eranos bijeenkomst in Ascona, Zwitserland in 1950.
Tom Cheetham heeft verschillende boeken gewijd aan Henry Corbin en hem op zeer inzichtelijke wijze toegankelijk gemaakt.
Antonio Machado (1875-1939)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: