Arche-typisch Katy – De Stille Schreeuw

Een 12-tal jaren geleden kocht ik de 10-delige uitgave van Jungs werk, uitgegeven door Lemniscaat. De reeks heeft altijd een mooie plek gehad in mijn bibliotheek, naast vele andere boeken over Jung. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze niet allemaal gelezen heb 😏
Later kwam er het Rode Boek bij, het Liber Novus van Jung (die ik al wel verschillende keren heb gelezen), en nu recentelijk ook een digitale versie van de Zwarte Boeken.
Een 10-tal jaar terug gebeurde er iets bijzonders: Ik wilde mijn boekenkasten anders schikken in de woonkamer en maakte de kasten daarvoor eerst leeg. Ik plaatste in eerste instantie de boeken nog willekeurig terug in de boekenkasten met het idee om ze later beter te rangschikken. Dat deed ik ook met de 10-delige reeks van Jung. Ze stonden wel bij elkaar maar niet in volgorde van 1 tot 10. Ik ging even op de bank zitten om een momentje rust te nemen en keek naar de boeken. Tot mijn grote verbazing zag ik een figuur, het gezicht van een vrouw, in de ruggen van de boeken van Jung. Ik kon mijn ogen niet geloven en checkte even of de boeken misschien wèl op volgorde stonden, voor het geval dat het misschien wel zo bedoeld was. Nee, de boeken stonden volledig willekeurig qua volgorde.
Ik ging weer even zitten om te kijken of ik het nog steeds zag … en inderdaad, ik zag het nog steeds.
Mijn moeder was er die dag ook. Ik had haar gevraagd of ze me kon komen helpen. Ik weet het nog heel precies: ze was in de keuken met iets bezig. Ik vroeg haar of ze even naast me wilde komen zitten om te kijken of zij het ook kon zien. Mijn moeder zag het ook. Ze vond het zelfs een beetje creepy.
Ik heb de boeken nooit meer in een andere volgorde gezet. Ik vond het zo bijzonder !!! Het leek wel een teken, zo voelde het ook voor mij … en nu nog steeds 🙏
Later, tijdens mijn studie tot transpersoonlijk en archetypisch counselor, inspireerde de figuur mij voor de titel van een soort van eindwerkje dat we moesten maken aan het einde van het 1ste jaar: De Stille Schreeuw … met daaronder een foto van de boeken met het gezicht.
© Katy Pylyser – 4 oktober 2021

Foto: Het gezicht is het best zichtbaar als je een beetje van op afstand kijkt, centraal tussen de twee albasten potten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: