Transpersoonlijke leestip – De ervaring zelf is de autoriteit !

Welkom bij het Transpersoonlijk LeesCafé !
Vandaag breng ik jullie een (of twee) leestip(s) en een stukje over waarom psychologische realiteit vaak (meestal) niet te “bewijzen” valt en waarom dat ook niet hoeft.
Vooral wanneer het gaat om spirituele ervaringen (of bovenbewuste ervaringen zoals Roberto Assagioli (1888 – 1974) ze noemt, een term die ik zelf ook vaak gebruik) heeft de klinische psychologie of de psychiatrie het vaak moeilijk want die ervaringen zijn moeilijk en vaak zelfs helemaal niet (wetenschappelijk) te staven.
Roberto Assagioli zegt op eenvoudige maar krachtige wijze het volgende hierover: “Maar de werkelijkheid van het bovenbewuste hoeft niet te worden aangetoond; zij is een ervaring en zij vormt, wanneer wij ons daarvan bewust worden, een van die ‘bewustzijnsfeiten’, zoals Bergson ze zo mooi genoemd heeft, die zelf het vanzelfsprekende bewijs van hun bestaan vormen. Het is een directe ervaring, zoals men een kleur, een geluid, een gevoel kan ervaren. De gewaarwording van rood of groen, van vreugde of verdriet kan of hoeft niet te worden ‘aangetoond’; voor wie die gewaarwording uit ervaring kent, zijn ze een psychologische realiteit.” ~ uit Roberto Assagioli, transpersoonlijke Ontwikkeling, p. 23.
Het klinkt zo eenvoudig … en toch …
Georges Bataille (1897 – 1962) schrijft dat “de ervaring zelf de autoriteit is”!!! ~ uit Georges Bataille, De Innerlijke Ervaring, p. 82.
Hoe mooi is dat !!! Toch blijft het aartsmoeilijk. Niet zelden worden de ervaringen verzwegen uit angst dat men niet geloofd wordt, en gaat men er zelfs zelf aan twijfelen. Ik heb mezelf ook meer dan eens afgevraagd of ik niet gek werd. Hier is moed voor nodig (alle valse nederigheid ten spijt) en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor wie men is.
De ervaring zelf is de autoriteit !!! Ik herhaal het nog maar even … voor eenieder die wel eens aan zijn of haar eigen ervaring twijfelt … en ook voor mezelf !!! 🙂😏

© Katy Pylyser – 14 oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: