DroomBabbel nr. 4 – De alchemist

Voor de droombabbel van deze week neem ik jullie mee naar de alchemie, en meer bepaald naar de alchemist en zijn werkplaats, daar waar het Grote Werk gebeurde.
Ik wil het in deze rubriek namelijk af en toe hebben over enkele kenmerken, alchemistische ingrediënten zou je het ook kunnen noemen, waar de alchemist over beschikte en die voor droomwerk ook bijzonder belangrijk zijn.
Het eerste kenmerk of ingrediënt waar ik het in deze rubriek wil over hebben is “Betrokkenheid”. Bij het woordje betrokkenheid komen er bij mij spontaan de woorden toewijding en investeren naar boven. Hoe meer je er in steekt, hoe meer je er uit haalt. Als ik even google staat er bij Betrokkenheid het volgende te lezen: je ergens mee verbonden voelen, je ergens voor inzetten. Er staat ook “medeplichtig” te lezen … en ik voel een glimlach opkomen, want “mede” en “plicht” hebben natuurlijk met verbondenheid en met inzet te maken, ook al heeft het woordje “medeplichtig” vaak een eerder negatieve connotatie.
De alchemist leefde voor het Grote Werk. Hij was volledig betrokken bij het hele gebeuren in het alchemistische vat en wilde elke verandering kunnen waarnemen, rechtstreeks kunnen meemaken. Hij sliep op een stoel of op een zak met stro in zijn laboratorium en sliep ook vele nachten helemaal niet want stel je voor dat hij iets van de transformatie in het grote vat zou missen !!! Het Grote Werk was zijn levensmissie !!! De alchemist zocht, in zijn zoektocht naar de formule om goud te maken, eigenlijk naar het Geheim, de Kern van alles wat is… hij wilde dat mysterie ontrafelen … in dat proces, de vele teleurstellingen, het vele vallen en opstaan kwam hij vooral zichzelf tegen …
We zouden bij droomwerk en bij de ontdekking van onze innerlijke dimensies en eigenheid ook kunnen spreken van het Grote Werk. Het is ook een zoeken naar onze meest eigen eigenheid en kern. Diezelfde betrokkenheid is hier evenzeer van essentieel belang, onontbeerlijk zelfs. In dat opzicht zijn we allemaal alchemisten, tenminste als we, zoals dat voor mij het geval is, geboeid en gefascineerd zijn door de innerlijke mens.

© Katy Pylyser – 20 oktober 2021

Collage : © Katy Pylyser – Salomon’s Dream

Collage: © Katy Pylyser – Salomon’s Dream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: