Jung en Co – Dwaallichtjes

“We are in need of light. Of lights we have enough—will-o’-the-wisps—but too little light. How dark is the path of a man when he reaches the new world, the world in between! Beyond us there is unending darkness. Where is this “beyond”? Probably deep in ourselves.” ~ uit Carl Gustav Jung, The Black Books, Book 3, p. 37.

Soms, en met hele periodes die soms wel maanden kunnen duren, word ik getrokken naar het donkere, het indiep stille, het sombere, de eenzaamheid … Het valt mij op dat de herfst dat perfect symboliseert, meer nog dan de winter. De winter is eerder stil(staand). De herfst daarentegen is een actief trekken, een zuigen naar binnen toe. Ik ben dan waarschijnlijk ook niet toevallig in de herfst geboren. Gisteren was ik jarig. Zoals zovele verjaardagen voorheen heb ik die dag helemaal alleen doorgebracht, met wisselend gemoed … zoals een herfstdag zou je kunnen zeggen, deels somber, deels zonnig, deels stormachtig … maar toch ook niet ongelukkig – het daagde mij dat dat wel bij me past.

De laatste dagen word ik weer naar Jung getrokken, naar zijn Zwarte (dag)Boeken, en God, wat zijn ze donker !!! Toch trekken ze mij en fascineren ze mij. Ik voel me diep aangesproken en geraakt. “Herkenning” is het woord dat bij mij bovenkomt.

Vanmorgen lees ik opnieuw in de Zwarte Boeken en lees het bovenstaande stukje.

Ja, de wereld is vol licht, maar het zijn dwaallichtjes. Het échte licht zit vanbinnen en hebben we zelf te ontdekken, door onze eigen donkerte heen. De Iraanse mystici schreven daar eeuwen geleden al over. Ze noemden het het innerlijke noorderlicht, onze innerlijke poolster waarop we ons te oriënteren hebben om onszelf (terug) te vinden in een wereld vol dwaallichtjes.

© Katy Pylyser – 27 oktober 2021

Art : Will-o-the-wisp and snake – Hermann Hendrich 1823

(De slang staat symbool voor verandering, transformatie, maar de slang is ook niet zonder gevaar – transformatie is een moeilijke tijd – in de achtergrond de ruïnes, plaats bij uitstek voor eenzaamheid en bezinning)

CHT207479 Will-o’-the-wisp and Snake (colour litho); by Hendrich, Hermann (b.1856) (after); colour lithograph; Bibliotheque des Arts Decoratifs, Paris, France; Archives Charmet; German, out of copyright

3 Reacties op “Jung en Co – Dwaallichtjes”

 1. Nog gefeliciteerd! Ik hou ook zo van de herfst, die balans van kleuren, de overgang van licht naar donker, alles. De geuren, het gevoel, de frisheid. En ja, ik ben ook binnenkort jarig, dus het zal daar wel aan liggen 😉 Als ik het goed schat, ben jij dus ook Schorpioen. Wij schijnen wat meer te trekken naar de duistere kanten. Maar ja, zonder duisternis geen licht. Of andersom. Heb een mooi weekend! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel, Samantha en jij ook gefeliciteerd !! Ik ben inderdaad ook Schorpioen 😉 en het duistere (als in dat wat verborgen is) trekt mij heel erg, en het is ook heel vaak in de duisternis dat ik het licht ontdek. “Only in the darkness can you see the stars.” ~ Martin Luther King.
   Lieve groetjes, Samantha !!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: